Krom kaplamanın ticari olarak kullanımının artmasından bu yana krom kaplama türüne olan ilgi çok hızlı bir şekilde artmıştır. Yaygın olarak üç farklı şekilde kullanımı vardır;
- Nikel kaplama üzerine uygulanan, dekoratif bir görünüm vermek için, parlak ve kararmayan kaplama elde etmek amacıyla kullanılır.
- Aşınma durumuna gelmiş olan metal yüzeylerde, kesici takımları veya döküm yüzeyleri gibi kullanırken çok sert olması gereken yüzeyleri kaplamak için.
- Özellikle motor silindirlerinin iç yüzeyleri, mil yatakları gibi, aşınması kolay olan ve bu nedenle sert ve gözenekli yapıda olması gereken yüzeyleri kaplamak için kullanılır. Bunun bir diğer sebebi de, gözenekli yapı yağın gözeneklerde tutunup motor ömrünün uzun olmasını sağlar.
Kromun Özellikleri Nelerdir?
Krom, sert gri bir metaldir ancak, çok iyi parlatıldığında mavimsi bir renk alır. Yoğunluğu 7,1 g/cm3‘tür. Genel olarak 3 veya 6 değerlikli halde bulunur. Üzerinde meydana gelen koruyucu bir oksit tabakası bulunduğundan, normal şartlardaki atmosfer ortamında korozyona yani aşınmaya uğramaz. Kaplama olarak kullanıldığında beyaz ve mavimsi bir renk verir ve fazlaca parlak olur. Krom kaplama uygulaması yapılan parçanın korozyon(aşınma) direncini önemli ölçüde arttırır. Bu yüzden son işlem olarak sıkça tercih edilir.
Teorik olarak, eğer krom 3 değerlikli (trivalent) formunda bulunuyorsa, %100 katot veriminde 1 amper-saat enerji sarfiyatı ile 0,647 g krom kaplamak mümkündür. Eğer krom 6 değerlikli (hekzavalent) formunda bulunuyorsa, aynı şartlarda 0,323 gr krom kaplamak mümkündür. Geçmiş zamanlarda tüm krom kaplama işlemleri 6 değerlikli krom kullanılarak yapılırdı. Günümüzde ise hem 6 değerlikli hem de 3 değerlikli krom kaplamalar aynı anda tercih edilebilmektedir. 6 Değerlikli krom kaplama banyolarının katot verimi oldukça düşüktür, bu değer ortalama olarak %14 olup, bazen %27’ye kadar çıkabilmektedir.
Krom kaplama uygulamaları, genellikle ikiye ayrılır. Dekoratif görümün vermek amaçlı olan krom kaplama ile çok ince, kararması oldukça zor ve parlak kaplamalar elde edilir. Sert krom kaplama uygulamaları ise kalın kaplamalar ile kromun sertlik ve aşınma direnci gibi özelliklerini parçaya kazandırmak amacıyla tercih edilir.
Dekoratif Krom Kaplamalar Nedir?
Dekoratif görünüm vermek için uygulanan krom kaplamalar, nikel ya da bakır üzeri nikel kaplamalar üzerine yapılır. Krom kaplamanın kaliteli ve verimli olması için bakır ve nikelden oluşan alt tabaka, uygulama yapılan parçanın yüzeyini tamamen kapatması gerekir.
Otomobil ve inşaat sektöründe genel olarak gözle görülebilecek ve göze güzel gelmesi önemli olan parçalarda (jantlar, tamponlar, banyo ve mutfak aksesuarları vb..) kullanılan birçok parçada dekoratif krom kaplamalar tercih edilmektedir. Kaplama yapılan parçanın üzerindeki kalınlık yaklaşık olarak 0,1-0,3 µm arasındadır. Sonuca gelirsek parlak, yüksek aşınma direncine ve yağlayıcı özelliğe sahip kaplamalar elde edilmiş olur. Kaplamanın parlaklığı ve düzgünlüğü alt tabakadaki nikel kaplamasıyla doğrudan doğru orantılıdır.